Bacallà per Quaresma

Bacallà amb Quelis

És tradició del país menjar bacallà per Quaresma, els quaranta dies o set setmanes, que van entre Carnestoltes i Setmana Santa.

La cuina s’ha adaptat sempre a les tradicions, i, de fet, forma part intrínseca d’aquestes tradicions. Normalment ens costa d’imaginar un dinar de Nadal sense sopa de galets o sense pollastre farcit o un Sant Esteve sense canelons.

Doncs el mateix passa amb el bacallà per Quaresma. Aquesta tradició de menjar bacallà neix del dejuni i l’abstinència a què l’Església sotmetia els seus creients durant aquest període de penitència. I precisament el bacallà venia a substituir la carn que no es podia tocar durant set setmanes. Per què el bacallà? Perquè, juntament amb l’arengada, el bacallà arribava salat amb vaixells des del nord d’Europa. La conserva en sal feia que el bacallà es pogués consumir durant un període de temps més llarg i que fos possible que arribés també a les terres d’interior del país.

D’aquest consum sistemàtic de bacallà durant la Quaresma n’ha quedat un receptari amplíssim de combinacions de bacallà, que va des del bacallà amb samfaina fins al xató, passant pel bacallà a la llauna i tants d’altres.

Aprofitant que estem, precisament, en Quaresma, anirem fent-vos propostes de receptes de bacallà i us animem a que ens envieu les vostres, amb fotografia. Així les podrem compartir i enllaçar-vos!

La proposta d’aquesta setmana és ben senzilla però no per això menys gustosa: carpaccio de bacallà Salvador amb cinc pebres sobre torradeta de pa i esqueixada de bacallà Salvador al perfum de julivert també sobre torradeta. D’aquesta manera es pot assaborir un peix tan versàtil com és el bacallà sense perdre ni una mica del seu gust original.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *