Peix blau: tonyina i peix espasa

els-tunids-723x1024

Per peix blau coneixem aquells peixos que tenen un elevat nivell de greix a la carn del peix. I aquest greix és, precisament, el que els fa tan recomanables per al seu consum alimentari.

Alguns peixos blaus són la tonyina, el peix espasa,  la bacora, la sardina, el salmó, el moll de roca, l’anguila, el congre, la llamprea, el verat d’ull gros, el besuc blanc o el turbot.

I per què aquest greix és saludable? Doncs perquè són greixos insaturats, com l’àcid gras omega-3, que fa té els següents beneficis:

  • reduir els nivells de triglicèrids a la sang,
  • disminuir la pressió arterial,
  • disminuir el risc de trombosi,
  • augmentar la vasodilatació arterial.

És a dir, en el context d’una dieta equilibrada, contribueixen a disminuir el risc de malalties cardiovasculars.  Els investigadors han trobat, per exemple, que els japonesos i els esquimals, amb un consum superior de peix blau en la seva dieta habitual, tenen taxes més baixes de malalties cardiovasculars.

A més, el peix blau és una font de proteïnes, semblant a la carn i als ous, greixos insaturats (oleic, linoleic i omega 3), minerals (iode, ferro -una mica menys que la carn-, fòsfor, magnesi i calci -a les espècies que es prenen amb espina-) i vitamines A, D i B12.

El peix blau, doncs, és recomanable per a totes aquelles persones que vulguin seguir una dieta saludable, variada i amb aportació de nutrients de diferents fonts. El peix blau és un aliment necessari, de la mateixa manera que ho són els llegums, les fruites i verdures, les carns i els ous, en la seva justa mesura.

Es recomana el consum de peix 4 cops a la setmana, dels quals 2 cops haurien de ser de peix blau.

Les opcions de consum de peix blau són múltiples, tal i com són els mateixos peixos i les formes de cuinar-lo i conservar-lo: congelat, en conserva, fresc, en salaó, fumat,

Es pot cuinar de tantes maneres com se’ns pugui acudir, de manera que podem experimentar a la cuina quina és la forma que més ens agrada: amb samfaina, escabetxat, a la planxa, rostit, cru, marinat…

A la nostra secció de cuina podeu trobar diferents propostes d’elaboració de tonyina i peix espasa, en qualsevol de les seves presentacions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *