Pop a la gallega, polbo á feira

Pop a la gallega

Per fer un bon pop a la gallega, és necessari, primer de tot, tenir un bon pop. Un bon pop d’un parell de quilos, dels que fan patxoca.

Cal, també, unes patates de les que fan casa, de les de tota la vida. Aquelles que quan les poses al plat, te les menjaries fins i tot amb la pell. I crua.

Necessitem pebre. Pebre vermell, del dolç i del picant. Si en podeu tenir de La Vera, més que millor. Si no, amb pebre de més a la vora haurem de fer el fet.

Un cop tenim tot això a punt, podem fer el pop. Ara us expliquem com, no patiu. Però, en resum, són 15 dies i 1.30h de feina. I O bé podeu agafar el nostre pop a la gallega a punt per anar al microones i en 1 minut i mig us podeu asseure a taula, obrir un albariño, i disfrutar del pop com si fóssiu en un meson gallego a Vigo.

Ingredients:

  • Un pop d’uns 2 kg
  • Dues patates mitjanes
  • Sal gruixuda, de la de taula.
  • Oli d’oliva, millor si pot ser verge.
  • Pebre vermell dolç i picant.

Per estovar les fibres del pop, que té una carn dura, us recomanem que el congeleu durant uns dies abans de coure’l. Això vol dir que haureu de preveure que voleu fer pop a la gallega o bé que heu comprat el pop quan estava bé de preu i ara us decidiu a fer-lo servir.

Per tant, un cop ja us hagueu decidit, descongeleu el pop a temperatura de refrigeració, sense presses.

I així:

Poseu aigua a bullir en dues olles. Podeu aromatitzar-la amb llorer o amb una ceba partida.

Quan trenqui el bull una de les dues olles, submergiu el pop tres vegades (una i el traieu, dues i el traieu, tres i el deixeu a dins l’aigua) i el deixeu bullir uns 40 minuts. Per saber si ja està al punt, podeu punxar-lo amb una forquilla. Si rebota, encara no està cuit del tot.

A l’altra olla, bulliu les patates. Bullides amb pell queden més gustoses. 20 minuts per a unes patates és un temps raonable de cocció. Retireu-les de l’aigua i deixeu que es refredin una mica abans de pelar-les o us cremareu les puntes dels dits.

Un cop el pop ja estigui cuit, deixeu-lo dins l’olla amb l’aigua fins que el poseu al plat.

Les patates bullides i pelades es tallen a rodanxes damunt el plat que feu servir per presentar el pop a la gallega. Tradicionalment es fa amb un de fusta, però feu servir el que us vagi millor.

Traieu el pop de l’aigua on encara reposava, escorreu-lo i talleu-lo a rodanxes per damunt de les patates que ja teniu al plat.

Un cop tot tallat en rodanxes, pebreu-lo amb ganes, amb pebre vermell picant i dolç, sense por. I després, un bon raig d’oli d’oliva, verge si és possible. Un toc de sal gruixuda, i a taula.

En resum, 15 dies i 1.30h de feina. O bé, agafa el nostre pop a la gallega a punt per anar un minut i mig al microones i deixa’ns a nosaltres la feina.

Us deixem una recepta de les tradicionals de pop a la gallega, o com es diu en gallec, polbo á feira Us deixem una recepta de Galícia, d’en Pepinho, que obre un debat sobre si el pop a Galícia és millor el de la costa o el de l’interior.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *