Tàrtar de bacallà amb tomàquet, olives i pinyons

80_TARTAR_BACALLA - som gent de profit

Ens agrada explicar iniciatives fantàstiques i avui hem tret la recepta de Som gent de profit, tant la recepta com la foto!

El bacallà és un peix molt versàtil. Es pot menjar sec, cuit, cru, a talls, a lloms, esqueixat, a rodanxes, a daus…

Als Països Catalans, el bacallà, que no es pesca a la mediterrània, va arribar a través dels Pirineus del País Basc i Portugal. No se sap a quina època amb exactitud però ja és present a escrits catalans del segle XVI. A la península Ibèrica i a Occitània, el bacallà salat deixat assecar va suposar una manera de conservar-lo, i per tant de poder menjar peix a l’interior i, d’aquesta manera, abaratir el seu cost i popularitzar-lo. En aquestes cuines se sol dir que hi ha un plat diferent a base de bacallà per a cada dia de l’any. Un dels motius és que va esdevenir un ingredient principal a la Quaresma (anomenada també dies de peix), època en la qual el catolicisme prohibia menjar carn, i es va adaptar un gran nombre de plats de carn a aquest peix, a banda dels que es van crear amb ell i productes de temporada: a la primavera, per exemple, amb les carxofes.

Per donar suport a aquesta teoria que hi ha un plat de bacallà diferent per a cada dia de l’any, avui us proposem un tàrtar de bacallà amb tomàquet, olives i pinyons que proposen des de Som gent de profit.

La filosofia de Som gent de profit és no malbaratar aliments i aprofitar, amb noves presentacions i elaboracions, productes que ens hagin pogut quedar a la nevera.

La recepta és la següent:

Ingredients:

  • 60 g de bacallà dessalat
  • 60 g de tomàquet madur
  • Sal
  • Pebre
  • 20 g d’olives negres
  • 15 g de pinyons
  • 0’25 culleradeta de pell de llimona
  • 0’25 culleradeta de suc de llimona
  • 0’5 culleradeta de cibulet tallat finament
  • Oli d’oliva extra verge

Preparació:

Tallem el bacallà a daus petits o l’esqueixem. Pelem i tallem el tomàquet a daus petits i el salpebrem. Traiem el pinyol a les olives i les piquem. Barregem el bacallà amb els pinyons, la pell de llimona, el suc, el tomàquet i les olives. Ho amanim tot amb un raig d’oli i ho remenem bé, però suaument. Servim el tàrtar amb el cibolet per sobre.

A la web de Som gent de profit trobareu més informació de les seves activitats.

Que vagi de gust!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *