Temps de xató amb bacallà Salvador

La foto és de Gastroteca.cat

Què, fa fred, oi? I amb tant de fred, què es fa molt? Doncs escarola! I amb què s’acorda magníficament l’escarola? Amb bacallà, amb tonyina, amb olives arbequines, amb anxoves i amb salsa xató, per fer un dels plats d’aquest país que generen més batalles. El XATÓ. I quins són els secrets del xató amb bacallà Salvador?

De qui és el xató? De Sitges? De Vilanova? De Vilafranca? Del Vendrell? Meu? Teu? En realitat, què sabem del xató?

Sabem que cal una salsa especial, exclusivament catalana, a més. Sabem que és aquesta salsa la que causa les guerres entre poblacions, fins i tot pel nom de la salsa: salvitjada, xató, romesco, xatonada….

Però sobretot sabem que cal un bon bacallà. Un bacallà esqueixat, dessalat, a tires o trossos suficientment grossos per poder trobar-los i paladejar-los juntament amb la resta d’ingredients de la cuina d’hivern.

I des d’Espai Tonyina us podem posar el xató a tuala: amb el bacallà Salvador, ja sigui en llom sencer, en llom individual o ja esqueixat, teniu tres quartes parts del xató resolt. I a més, tenim la resta dels productes que us calen: un bon oli, unes bones arbequines, un bon llom de tonyina i unes bones anxoves. Només haureu de posar l’escarola i decidir amb quin equip de xató jugueu!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *